خانه‌های نوآوری و فناوری ایران در دنیا

خانه‌های نوآوری و فناوری ایران در دنیا

چکیده

یکی از انواع واسطه‌های صادراتی، مراکز و خانه‌های نوآوری ایران است. این بخش‌ها تحت حمایت مراکز تعاملات بین‌المللی علم و فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری در کشورهای مختلف دنیا راه‌اندازی شد‌ه‌اند؛ کشورهایی مانند چین، کنیا، سوریه و روسیه.

مدیر این مرکز در ایران، مهرداد امانی است و این خانه نوآوری در حوزه نمایشگاه دائمی بین‌المللی محصولات و خدمات شرکت‌های دانش‌بنیان، خلاق و نوآوری فعالیت می‌کند. ارائه فضای کار اختصاصی و اشتراکی، نمایشگاه دائمی محصولات و خدمات، توسعه صادرات محصولات و خدمات شرکت‌های دانش‌بنیان، شناسایی فرصت‌های همکاری علمی، فناوری و صنعتی، برگزاری پاویون ملی جمهوری اسلامی ایران در نمایشگاه‌های معتبر، ارائه دستورالعمل‌های صادراتی مرکز تعاملات بین‌المللی علم و فناوری ازجمله خدماتی است که در چند خانه نوآوری مستقر در کشورهای دیگر مشترک بوده است.

مقدمه

صنایعی زمانی پیشرفت می‌کنند که ارتباط قوی و مؤثری با دانشگاه‌ها داشته باشند، فعالیت هرکدام از این‌ها یعنی دانشگاه یا صنعت به‌تنهایی نتایج خارق‌العاده‌ای برای جوامع و دنیای علم به ارمغان نمی‌آورد.

وجود مراکزی که باعث ارتباط میان دانشگاه و صنعت هستند یک ضرورت است و در یک برهه این مراکز به وجود آمدند و رشد کردند. مراکز نوآوری حاصل ضرورت همکاری دانشگاه‌ها، صنایع بزرگ، استارتاپ‌ها، مراکز تحقیقاتی و نهادهای حمایتی هستند. مراکز و خانه‌های نوآوری به‌گونه‌ای سازماندهی می‌شوند تا به جمع‌آوری، مبادله و پردازش اطلاعات و درنهایت خلق نوآوری برسند. شرکت‌های کوچک دانش‌بنیان و شرکت‌های نوپا نیز نقاط قوت مراکز نوآوری در نظر گرفته می‌شوند، استارتاپ‌ها به دلیل انعطاف‌پذیری و تحرک بالا در مسیر خلق نوآوری گام‌های بزرگی می‌توانند بردارند. ایران نیز در ایجاد، رشد و توسعه خانه‌های نوآوری به‌خوبی عمل کردند.

خانه‌های نوآوری و فناوری ایران

یکی از انواع واسطه‌های صادراتی، مراکز و خانه‌های نوآوری ایران است. این بخش‌ها تحت حمایت مراکز تعاملات بین‌المللی علم و فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری در کشورهای مختلف دنیا راه‌اندازی شد‌ه‌اند؛ کشورهایی مانند چین، کنیا، سوریه و روسیه.

این مراکز خدمات گوناگونی را ارائه می‌دهند و به دستورالعمل‌های آیین‌نامه صادراتی مرکز تعاملات بین‌المللی علم و فناوری جهت ورود به بازارهای بین‌المللی دسترسی دارند. خدمات این مراکز شامل موارد زیر است: فضای کار اختصاصی و اشتراکی، نمایشگاه دائمی محصولات، یافتن شرکای تجاری و سرمایه‌گذاری در کشورهای هدف صادراتی، انجام امور ثبت شرکت، ثبت محصولات، ثبت دارو و تجهیزات پزشکی، علائم تجاری، اعزام و پذیرش هیئت‌های تجاری، استخدام نیروهای بومی (به دلیل حضور مستقیم برای ارائه محصولات و خدمات).

مراکز نوآوری ایران در دنیا و اطلاعات آن‌ها

  • تهران، ایران

مدیر این مرکز در ایران، مهرداد امانی و کارشناس مسئول، یوسف حسنی نیا است. فعالیت این مرکز در ایران در حوزه نمایشگاه دائمی بین‌المللی محصولات و خدمات شرکت‌های دانش‌بنیان، خلاق و نوآوری است. خدمات این مراکز شامل شناسایی فرصت‌های همکاری علمی، فناوری و صنعتی، شناسایی فرصت‌های صادراتی، فضای کار اختصاصی و اشتراکی، سالن جلسات و سالن اختصاصی تشریفات و نمایشگاه دائمی محصولات و خدمات است.

  • دمشق، جمهوری عربی سوریه:

این خانه نوآوری مستقر در دمشق در حوزه صادرات محصولات و خدمات شرکت‌ها و مؤسسات دانش‌بنیان، خلاق و فناور فعالیت می‌کند. خدمات این خانه نوآوری شامل ارائه فضای کار اختصاصی و اشتراکی، نمایشگاه دائمی محصولات و خدمات، توسعه صادرات محصولات و خدمات شرکت‌های دانش‌بنیان، شناسایی فرصت‌های همکاری علمی، فناوری و صنعتی، برگزاری پاویون ملی جمهوری اسلامی ایران در نمایشگاه‌های معتبر، ارائه دستورالعمل‌های صادراتی مرکز تعاملات بین‌المللی علم و فناوری است. صالح اوسطی به‌عنوان کارشناس مسئول و محمدهادی ضیغمی نیز در جایگاه مدیریت در این مرکز فعالیت می‌کنند

  • مسکو، فدراسیون روسیه:

خانه نوآوری ایران مستقر در روسیه با مدیریت جناب مهدی دیلم صالحی در حوزه صادرات محصولات و خدمات شرکت‌ها و مؤسسات دانش‌بنیان فعالیت می‌کند. ارائه فضای کار اختصاصی و اشتراکی، نمایشگاه دائمی محصولات و خدمات، توسعه صادرات محصولات و خدمات شرکت‌های دانش‌بنیان، برگزاری پاویون ملی جمهوری اسلامی ایران در نمایشگاه‌های معتبر، ارائه دستورالعمل‌های صادراتی مرکز تعاملات بین‌المللی علم و فناوری ازجمله خدماتی است که توسط این مرکز مستقر در روسیه ارائه می‌شود. سیما پور روحانی در سمت کارشناس مسئول در این خانه نوآوری فعالیت می‌کند.

  • گوانگجو و شانگهای، چین:

مدیریت این مجموعه مستقر در چین با جناب امیر قربانعلی است و کارشناس مسئول در این بخش سید علی گرسوئی است. حوزه فعالیت و خدماتی که توسط این خانه نوآوری در چین ارائه می‌شود مانند مراکز پیشین مانند روسیه و سوریه است و صادرات محصولات و خدمات شرکت‌ها و مراکز دانش‌بنیان از حوزه‌هایی است که در آن فعالیت می‌کنند. خدمات ارائه شده نیز مانند مراکز دیگر شامل ارائه فضای کار اختصاصی و اشتراکی، نمایشگاه دائمی محصولات و خدمات، توسعه صادرات محصولات و خدمات شرکت‌های دانش‌بنیان، برگزاری پاویون ملی جمهوری اسلامی ایران در نمایشگاه‌های معتبر و موارد دیگر می‌شود.

  • نایروبی، کنیا:

علی بنی‌عامریان و مسعود حافظی به ترتیب در سمت مدیریت و کارشناس مسئول در خانه نوآوری مستقر در نایروبی، کنیا فعالیت می‌کنند و صادرات محصولات و خدمات شرکت‌ها و مراکز دانش‌بنیان از حوزه‌هایی است که این مرکز در آن فعالیت می‌کند. توسعه صادرات محصولات و خدمات شرکت‌های دانش‌بنیان، ارائه دستورالعمل‌های صادراتی مرکز تعاملات بین‌المللی علم و فناوری، برگزاری پاویون ملی جمهوری اسلامی ایران در نمایشگاه‌های معتبر و موارد مشابه با مراکز دیگر نیز ازجمله خدماتی است که توسط این مرکز ارائه می‌شود.

جمع‌بندی

مراکز رشد مکان‌های موقتی هستند که وظیفه حمایت و استقبال از شرکت‌های نوپا را برعهده دارد و جزئی از مراکز نوآوری است. به‌طورکلی تأمین سرمایه‌های ریسک‌پذیر در چهارچوب قوانین سنتی نمی‌گنجد و علاوه بر حمایت به اعمال قوانین جدید نیز نیازمند است.

این مراکز در جذب سرمایه و حمایت از طرح‌های مربوط به توسعه شرکت‌ها هم فعالیت می‌کنند و به ایجاد شرایط برای توسعه آن‌ها می‌پردازند. خانه‌های نوآوری ایران در کشورهای مختلفی مستقر هستند و در حوزه نمایشگاه دائمی بین‌المللی محصولات و خدمات شرکت‌های دانش‌بنیان، خلاق و نوآوری فعالیت می‌کنند. این مراکز خدمات متنوعی را نیز ارائه می‌کنند؛ برگزاری پاویون ملی جمهوری اسلامی ایران در نمایشگاه‌های معتبر و موارد دیگر ازجمله این خدمات است.

منابع

  • خانه‌های نوآوری و فناوری جمهوری اسلامی ایران در دیگر کشورها
  • دکتر صفدری رنجبر، مصطفی. مروری بر مفهوم مراکز نوآوری و بررسی دو تجربه برتر جهانی: دره سیلیکون و مرکز نوآوری اسکولکوو روسیه (تیر 1400)
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *