تجربه و عکسالعمل شرکتهای چینی در مقابل ویروس کرونا
با نزدیک شدن بحران بیماری کووید-19 به کانونهای جدید شیوع در اروپا و امریکا، بسیاری از شرکتهای بزرگ بهسرعت به دنبال آمادهسازی الگوی مقابله خود هستند. درواقع پاسخهای آسانی برای حل این مسئله وجود ندارد زیرا پویاییهای این بیماری قابل پیشبینی نیستند، تجربه قبلی در مورد آن وجود ندارد و دستورالعملهای ساده و روان برای مقابله با آن توسط دولتها یا سازمانهای بینالمللی برای سازمانها ارائه نشده است.
میدانیم که شرایط در کشورهای مختلف با یکدیگر فرق دارد اما معتقدیم که این فرصت برای بسیاری از شرکتها وجود دارد که از تجربیات دیگر سازمانها در مناطق و کشورهای دیگری که چند هفته پیشتر درگیر پاسخگویی به شیوع کرونا بودهاند استفاده کنند. به نظر میرسد که چین در جایگاه اول اقتصادهایی قرار دارد که در حال بازگشت به شرایط عادی هستند. این برداشت ما از مشاهداتمان درزمینه افزایش جابجایی انسانها و محصولات، افزایش تولید و بهبود اطمینان عمومی ایجادشده است.
مبتنی بر تجربیاتی که با پشتیبانی از شرکتهای چینی که به دنبال تدوین برنامههای بازیابی خود بودند بهدستآمده توانستهایم 12 درس اولیه را برای رهبران شرکتها در مناطق مختلف جهان استخراجکنیم. میدانیم که چین نظامهای اداری و سیاسی و سنتهای اجتماعی خاص خود را دارد اما بسیاری از این درسها در مناطق مختلف جهان قابلاستفاده هستند.
به پیشرو نگاه کنید و تلاشهای خود را مستمر مورد بازنگری قرار دهید
همانگونه که میدانیم بحرانها مسیرهای بسیار پویایی را در پیش میگیرند که این امر نیازمند بازنگری مستمر الگوهای فکری و برنامههای سازمانها است. در این مسیر سازمانها از مرحله بیتوجهی به بحران کار خود را آغاز میکنند سپس به مرحله کشف و تشخیص آن میرسند و پسازآن نسبت به برنامهریزی و تعیین پاسخ به بحران اقدام میکنند.
استفاده از رویکردی سازگار و پایین به بالا برای تکمیل تلاشهای بالا به پایین
پاسخهای سریع و هماهنگ نیازمند رهبری بالا به پایین هستند؛ اما سازگار شدن با تغییرات پیشبینینشده که در جوامع مختلف پویاییهای زیادی دارند نیازمند انجام اقدامات غیرمتمرکز است. برخی از شرکتهای چینی به شکل اثربخشی این دو رویکرد را باهم سازگار کردند و چارچوبی بالا به پایین ایجاد کردند که در آن کارکنان شرکت نیز به نوآوری میپرداختند.
برای ایجاد شفافیت و امنیت برای کارکنان تلاش کنید
در بحرانها ایجاد کردن شفافیت، مخصوصا وقتیکه موقعیت و اطلاعات در دسترس مستمرا در حال تغییر هستند و منطقی نمایی برای مبتلا شدن افراد در آن وجود دارد، کار سختی است. در چنین موقعیتهایی ممکن است توصیههای رسمی از طرف دولت وجود نداشته باشد، اطلاعات ارائهشده متناقض یا از تاریخ گذشته باشد یا بهاندازه کافی برای استفاده عملیات جزئی نشده باشد. علاوه بر این، بهواسطه گزارشهای فراوانی که در رسانهها پخش میشود افراد دچار ابهام و گیجی میشوند زیرا دیدگاههای مختلفی در این گزارشها و توصیهها وجود دارد. کارکنان باید راههای جدیدی برای کار کردن را بپذیرند اما تا زمانی که آنها اطلاعاتی واضح و باثبات در مورد کارها نداشته باشند و جهتگیری کلی را بهدرستی تشخیص ندهند نمیتوانند این کار را انجام دهند.
به شکلی انعطافپذیر نیروی کار را به فعالیتهای مختلف تخصیص دهید
در کسبوکارهایی که در فضای رقابتی شدیدی قرار دارند (مثل رستورانها) کارکنان نمیتوانند فعالیتهای رایج خود را بهصورت عادی انجام دهند. بهجای دادن مرخصی بدون حقوق یا اخراج، برخی از شرکتهای خلاق چینی کارکنان خود را به فعالیتهای ارزشمند جدیدی همانند برنامهریزی بازیابی تخصیص دادند یا حتی آنها را به دیگر سازمانها قرض دادند.
آمیخته کانالهای فروش خود را تغییر دهید
شبکههای خردهفروشی مستقیم فردبهفرد در مناطقی که با شیوع ویروس مواجه شدهاند با محدودیتهای فراوانی مواجه گشتند. کسبوکارهای چابک چینی بهسرعت تلاشهای فروش جدیدی را در پیش گرفتند و از کانالهای جدیدی در حوزه B2C و B2B استفاده کردند.
از شبکههای اجتماعی برای هماهنگی کارکنان و شرکای خود استفاده کنید
شرکتهای چینی که به دنبال دورکاری و مواجهه با شرایط پیچیده موجود برای هماهنگی بودند از پلتفرمهای شبکههای اجتماعی همانند وی چت برای هماهنگی کارکنان و شرکای خود استفاده کردند.
برای بازیابی سریعتر از چیزی که انتظار دارید آماده شوید
تنها 6 هفته پس از شیوع اولیه، چین در مراحل اولیه بازیابی قرار گرفت. آمارها نشان میدهد که نرخ جابجایی افراد و کالاها در چین در حال افزایش است.
در بخشهای مختلف منتظر سرعتهای بازیابی متفاوتی باشید
چندان عجیب نیست که بخشها و گروههای محصول مختلف با سرعتهای متفاوتی بازیابی میشوند. ازاینرو باید رویکردهای متفاوتی را برای آنها در نظر گرفت. در زمان شدت گرفتن شیوع در چین، ارزش سهام در همه بخشها کاهش پیدا کرد اما بخشهای پیشرو همانند نرمافزار و تجهیزات و خدمات بیمارستانی تنها چند روز پس از شیوع بازیابی شدند و پسازآن نرخ صعودی افزایش قیمت سهام آنها آغازشده است.
به دنبال فرصتهایی در بین مشکلات بگردید
اگرچه بحران تا حدی بر همه بخشهای اقتصادی چین اثر گذاشته است، اما در برخی از حوزهها باعث افزایش تقاضا شده است. ازجمله این حوزهها میتوان به تجارت الکترونیک B2C، تجارت الکترونیکB2B ، خدمات برگزاری جلسات از راه دور، شبکههای اجتماعی، محصولات بهداشتی، بیمه سلامت و دیگر گروههای محصول اشاره کرد. برخی از بازیگران اصلی در صنایع مختلف چین بهسرعت به این نیازها پاسخ گفتهاند.
استراتژی بازیابی خود را بر اساس شرایط محلیتان تنظیم کنید
سیاستهای منطقهای بهداشت و سلامت، پویاییهای مرتبط با بیماری و خطوط راهنمای ارائهشده توسط دولتها پویاییهایی را برای بازیابی ایجاد میکند که نقطهبهنقطه باهم متفاوت هستند و الزاما از موقعیت جغرافیایی شرکتها تبعیت نمیکنند. تعامل با چنین وضعیتی نیازمند یک رویکرد انعطافپذیر است.
بهسرعت برای نیازهای جدید نوآوری کنید
فراتر از ایجاد توازن جدید در سبد محصولات، نیازهای جدید مشتریان نیز فرصتهایی را برای نوآوری فراهم میکند. بسیاری از شرکتهایی که مورد تهدید بحران قرار میگیرند به خود گارد دفاعی میگیرند اما برخی از شرکتهای چینی حول فرصتهای موجود در بازار نیز به نوآوری پرداختهاند.
عادتهای جدیدی که در مشتریان شکلگرفته است را تشخیص دهید
برخی از تغییراتی که در دوره بحران شکل مییابند پسازآن نیز پایدار هستند. بهعنوانمثال بحران سارس باعث افزایش تجارت الکترونیک در چین شد. هنوز خیلی زود است که مشخص کنیم کدامیک از این عادتها در بلندمدت پایدار خواهند بود اما برخی از احتمالات قوی در این زمینه عبارتاند از: حرکت از آموزش آفلاین به سمت آنلاین، تحول در ارائه خدمات سلامت و افزایش کانالهای دیجیتال B2B.
مقاله چگونه شرکتهای چینی در مقابل ویروس کرونا از خود عکسالعمل نشان دادند توسط هاروارد بیزینس ریویو نگارش شده و موسسه رشد سرمایه انسانی ایرانیان (رسا) در راستای مسئولیت اجتماعی خود اقدام به ترجمه و توزیع آن کرده است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.