ابعاد فرهنگی و اجتماعي بحران کرونا در ایران
شروع ویروس کرونا عملا به یک بحران اجتماعی بدل شده است که نه تنها بدنها و بهداشت ما را درگیر کرده، بلکه پیامدهای بسیار جدی برای فرهنگ، دین، سیاست و اقتصاد ایران و جهان داشته و دارد و باید آن را به مثابه یک بحران اجتماعی در معنای تام و وسیع آن و شاید یک ابربحران در نظر گرفت. از این رو ضروری است که در مورد ابعاد اجتماعی و فرهنگی این موقعیت پاندمیک جهانی بیشتر و بیشتر تامل داشته باشیم. زیرا حل این بحران و گذار از آن مستلزم همکاری و همیاری وسیع در همه بخشهای جامعه است، بدون همراهی جامعه و فرهنگسازی مناسب، امکان گذار از این بحران بزرگ نخواهد بود.
برای این هدف لازم است که درک درستی از مکانیسمها و ابعاد اجتماعی و فرهنگی بحران کرونا در جامعه ایرانی داشته باشیم، تا از این طریق بتوان در سیاستگذاریهای لازم برای مدیریت اجتماعی این بحران، همه ذینفعان و ذینفوذان اجتماعی و همچنین همه فرآیندهای موثر و تعیینکننده را شناسایی و مورد توجه قرار دهیم. در شرایط بحران کرونا، بدون توجه به زمینههای فرهنگی و اجتماعی، نه تنها امکان اثرگذاری مثبت اندک خواهد بود، بلکه هرگونه بیتوجهی به وجوه اجتماعی مدیریت بحران کرونا، میتواند فاجعهها و دردسرهای بیشتری را دامن بزند.
از این رو پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری کتاب جستارهایی در ابعاد فرهنگی و اجتماعی بحران ویروس کرونا در ایران را منتشر کرده است. در این کتاب که ملاحظات و تأملات جمعی از اعضای هیئت علمی این مرکز پژوهشی درباره تبعات فرهنگی و اجتماعی شیوع این ویروس در حوزههای علمی، اجتماعی، دینی، سیاسی، مدیریتی و رسانهای آمده است، به تحولات بزرگی که در پی حضور این بیگانه ناشناس در جامعه ایرانی به وجود آمده، اشاره شده است. در مقدمه این مجموعه، که توسط حسین میرزایی رئیس این پژوهشکده نگاشته شده است، به تحلیل تحولات حوزه آموزش عالی نیز در مجلدی دیگر، که به کمک سایر متخصصان این حوزه انجام خواهد شد، اشاره شده است.
علاقهمندان میتوانند در این مجموعه جستارهایی را با عناوین «مدافعین سلامت و نابرابری جنسیتی» به قلم لیلا فلاحتی، «ویروس کرونا، ما نظارهکنندگان و توسعه روابط انسانی» نوشته خدیجه کشاورز، «کرونا ویروس و دوگانه ناسیونالیسم و انترناسیونالیسم» به قلم رضا ماحوزی، «نگاهی به هشتگ در خانه میمانیم؛ شکاف میان درک مردم و ستاد بحران در یک شعار کلیدی» به قلم حسین میرزایی و جبار رحمانی، «سفرهای کرونایی؛ چرا مردم به سفر میروند؟»، «کرونا و الهیات امروزی و مسئله آینده علم در ایران» و «سبک زندگی مراقبتی در شرایط بحران کرونا و سهم اصحاب علومانسانی در آن» دو نوشته دیگر از جبار رحمانی، «واقعیتهای اجتماعی جامعه ایرانی» نوشته مهدی حسینزاده فرمی، «شهی که پاس رعیت نگاه میدارد؛ نگاهی به مسئولیتهای حاکمیت در شرایط کنونی مواجهه با ویروس کووید ۱۹» نوشته فرهاد بیانی، «کرونا بهمثابه تکنولوژی و اثرات اجتماعی آن» نوشته اباذر اشتری مهرجردی و «راهکارهایی برای استفاده از فضای مجازی در مبارزه با ویروس کرونا» نوشته حامد طاهریکیا مطالعه کنند.
نام کتاب: جستارهایی در ابعاد فرهنگی و اجتماعی بحران ویروس کرونا در ایران
پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
دبیر مجموعه جامعه ایرانی و بحران کرونا : حسین میرزایی
تاریخ انتشار: پنجم فروردینماه 1399
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.