کارآفرینی، مطمئنترین راه توسعهیافتگی
شخصیتهای نوآور همیشه در توسعه و پیشرفت نقش مهمی دارند. این افراد با بررسی مسائل از یک دید متفاوت قادر به حل آنها بهگونهای خلاقانه و سودمند هستند.
راهحلهایی که نهتنها یک مسئله را حل میکند بلکه منجر به ایجاد شغل و بازارآفرینی میشود. در ادامه به بررسی چند مورد از این افراد در سرتاسر دنیا میپردازیم.
نوآوری و عدم مصرف
نگاهکردن به مسائل مختلف از زوایا و دید متفاوت میتواند به ما در حل مسائل کمک کند. شاید این تفکر برای شما عجیب باشد اما زمانی که در صنعت از افراد غیر کارشناس (افرادی که تخصص آن حیطه را ندارند و بهاصطلاح افراد بیرونی نامیده میشوند) استفاده کنیم، میتوانیم از دید متفاوتی به بررسی کارها بپردازیم. افراد بیرونی به دلیل نداشتن تخصص محدود نمیشوند و ممکن است سؤالهایی را مطرح کنند که افراد کارشناس به بررسی آنها نپرداختهاند. در حقیقت این پدیده را تسخیر شناختی میگویند؛ پدیدهای که به کوری غیرعمدی نیز معروف است، چرا که افراد متخصص به دلیل تخصصشان محدود به منابع و محیط خاصی میشوند.
این تفکر چه ارتباطی با نوآوری دارد؟ افراد نوآور که از لنزهای متفاوت به دنیا و مسائل مختلف آن نگاه میکنند، میتوانند راهحلهای خوبی پیدا کنند و باعث توسعه شوند. نگاهکردن از لنز بازارآفرینی و عدم مصرف میتواند کمک بزرگی کند.
قبل از بررسی نمونههایی از این بازارها در دنیا، به یک تعریف میپردازیم.
هر اقتصاد از دو بخش مصرفکنندگان و غیر مصرفکنندگان تشکیل شده است. غیر مصرفکنندگان افرادی در جامعه هستند که راهحلهای موجود در بازار کمکی به آنها نمیکند. منظور این نیست که راهحلهای مناسب وجود ندارد بلکه غیر مصرفکنندگان اغلب به دلیل نداشتن توانایی مالی کافی نمیتوانند از موارد موجود در بازار بهره ببرند. به همین دلیل بازارآفرینی برای بخش غیر مصرفکنندگان میتواند بسیاری از مسائل جهانی را برطرف کند و باعث ایجاد ثروت چشمگیر و توسعه شود. برای نمونه میتوانیم به بررسی چند مثال در دنیای امروزی بپردازیم:
- امروزه، ماشینهای لباسشویی بهگونهای طراحی میشوند که نهتنها تکنولوژی پیشرفتهای دارند بلکه آب و برق بسیاری مصرف میکنند و برای نصب آن به یک لولهکش نیاز است. حالا جامعه بزرگ هند را در نظر بگیرید؛ در این کشور بسیاری از خانوادهها از پس این هزینه برنمیآیند و بخشهایی از این کشور و بسیاری کشورهای دیگر به برق دسترسی ندارند. حالا معنای دقیق عدم مصرف را درک میکنیم. ماشینهای لباسشویی که در بازار هستند، اما بخش عمدهای از جامعه نمیتوانند از آن استفاده کنند. اگر با یک نوآوری بتوانیم نوعی ماشین لباسشویی طراحی و توزیع کنیم که بازار عدم مصرف را هدفگذاری میکند، مسلماً به ثروت و توسعه میرسیم. کارآفرینان بهواسطه نوآوری، ماشینی را طراحی کردند که کافی است یک سطل بگذارید و مقداری آب، پودر لباسشویی و لباسهایتان را درون آن بریزید و باقی کارها را به ماشین بسپارید. البته در کنار طراحی باید با داشتن مدل کسبوکار مناسب محصول نهایی را با قیمت نسبتاً پایین روانۀ بازار کنیم.
- کامبوج با تولید ناخالص داخلی سرانه ۱۲۷۰ دلاری کشوری است که اکثر ساکنان آن در طبقهبندی متوسط و ضعیف قرار میگیرند و بهندرت از تشک استفاده میکنند. حال اگر یک تشکی طراحی شود که کمهزینه باشد و بهراحتی جمع و پهن شود، بازار جدیدی از خریداران به وجود میآید.
- سافی سانا کارخانه تولید پسماند به انرژی در غنا، کشوری در غرب آفریقا، میباشد که با یک نوآوری و سازوکار خود توانست هزاران غنایی را شاغل کند و به تولید انرژی بپردازد. روند کار این کمپانی با جمعآوری پسماند و فضولات از مردم آغاز میشود، در مرحله دوم به تولید کود ارگانیک و بیوگاز از پسماندها میپردازند. درنتیجه این فرایند، کود موردنیاز کشاورزان و انرژی مردم شهر تأمین میشود. درضمن این کارخانه با آموزش مردم محلی توانست به ایجاد مشاغل بپردازد و بیش از یک هزار غنایی را مشغول به کار کند. درحقیقت سافی سانا با مدل کسبوکار خود موفق به ایجاد یک بازار، کارآفرینی و حل چند مسئله این کشور شد.
- در آفریقا روستاهای بسیاری وجود دارند که هرکدام از ساکنین آن با وجود بهرهبردن از یک سری منافع، از برق و امکانات بهداشتی مانند درمانگاهها نسبت به همتایان شهرنشین خود بیبهرهاند. برای مثال روستانشینان رواندا، در خانههای بدون کفپوش زندگی میکنند، یعنی زمین خانهها از خاک است که این به نوبه خود باعث بیماریهای متفاوتی میشود. ارث انبیل کارآفرینی که با تولید کفپوشهای ارزانقیمت ساخته شده از شن و ماسه به حل این مشکل روستاییها پرداخت. در رواندا ۸۰ درصد از تقریباً 2 میلیون خانه بدون کفپوش هستند و مساحت یک خانه معمولی در رواندا به طور متوسط ۲۰ مترمربع است. ارث انبیل با ارائه کفپوشهای خود به قیمت ۴ دلار بهازای هر مترمربع، توانست ثروت خوبی به دست آورد. ارائه کفپوش فقط برای ۲۰ درصد از جمعیت رواندا درآمد بیش از ۲۴ میلیون دلار را برای او به همراه آورد. حال اگر این شرکت، مقیاس تولیدات خود را به کشورهای دیگر آفریقایی مانند اوگاندا، کنیا، بروندی، زیمباوه، نیجریه و امثال آن گسترش دهد، نهتنها درآمد بسیار بالایی کسب خواهد کرد، بلکه نیاز به استخدام هزاران نفر برای تولید، بازاریابی، توزیع و خدمترسانی محصول خود دارد؛ در نتیجه، سبب ایجاد اشتغال برای هزاران نفر میشود و به طور غیرمستقیم باعث کاهش بیماریها میشود.
- نبود برق در بخشهایی از کشورها میتواند زندگی را برای ساکنان این مناطق سخت کند. توجه به این موارد یک گام بسیار بزرگ در توسعهیافتن است. در طی دهههای گذشته قیمت انرژیهای تجدیدپذیر افت کرده است و این میتواند فرصت خوبی برای کارآفرینان ایجاد کند تا با استفاده از این فناوریها به توسعه راهحل برای غیر مصرفکنندگان بپردازند.
یکی دیگر از منافع آفریدن بازارهای جدید، همخوانی پیداکردن نیازهای بازار با قابلیت مردم است.
برای تمرین، بر روی خودرو تمرکز کنیم؛ وسیلهای که در همه کشورها وجود دارد. حال میتوان بر این مسأله که هدف از داشتن خودرو چیست و غیر مصرفکنندهها چقدر بابت آن حاضرند بپردازند، تمرکز میکنیم. این نوع تفکر میتواند تمرینی برای نوآوری باشد.
جمعبندی
بهطورکلی دولتها پیرامون کارآفرینها گرد میآیند. افراد کارآفرین و نوآور به دلیل بررسی مسائل از دید متفاوت، راهحلهای کاربردی و سودآور ارائه میدهند. با گسترش بازار برای افراد غیر مصرفکننده میتوان به ایجاد مشاغل پرداخت و صدها نفر را مشغول به کار کرد. این اتفاق باعث افزایش شاخصهای اقتصادی یک کشور و در نهایت پیشرفت و توسعه آن میشود.
این مقاله توسط پارک علم و فناوری دانشگاه تربیتمدرس گردآوری شده است لذا تمامی حقوق این اثر محفوظ است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.