اهمیت و خدمات نظام اطلاعات بازار کار
چکیده
اطلاعات بازار کار بر عناصر اصلی بازار یعنی بخش عرضه و تقاضا و تعادل میان آنها بسیار تأثیرگذار است و این تأثیر بر بخشهای دیگر نیز قابلمشاهده است بخشهایی نظیر تأمین اجتماعی و غیره. انطباق و تنظیم بازار کار نیز بسیار حیاتی است و اطلاعات ناکامل و نامتقارن که از هر دو سوی عناصر اصلی بازار کار (عرضه و تقاضا) ارائه میشود، انطباق این دو قطب بازار را سخت میکند.
نظام اطلاعات بازار کار اهداف بهخصوصی دارد؛ ایجاد واسطه برای انتشار اطلاعات بهروز بازار کار، پیشبینی روند عرضه و تقاضای آینده بازار کار برای جهتدهی به سرمایهگذاریها، تولید اطلاعات جامع در مورد خدمات آموزشی و موارد دیگر. در راستای رسیدن به اهداف این نظام اطلاعاتی، خدمات این بخش به سه حوزه تقسیم شدهاند؛ خدمات شغلی، خدمات اقتصادی و خدمات بازار کار.
مقدمه
در دنیای تعریف، تعاریف بسیاری زیادی برای اطلاعات بازار کار وجود دارد اما به اطلاعاتی که برای بازار کار نیاز است را اطلاعات بازار کار میگوییم. وجود نظام اطلاعات بازار کار از ضرورت بالایی برخوردار است و طرفین بازارها یعنی بخش عرضه و تقاضا، سرمایهگذاران، سرمایهداران و بسیاری بخشهای دیگر برای ارتقاء و بهبود نیاز به اطلاعات جامع و دقیق از بازار کار دارند.
کشورهای مختلف در دنیا به لحاظ سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در شرایط گوناگونی هستند و در برخی فاکتورها در نظام اطلاعات بازار کار با یکدیگر متفاوت هستند اما از لحاظ ساختار و مؤلفههای پایه مشابه هستند. دسترسی به اطلاعات بازار کار از اهمیت بالای برخوردار است و میتواند در کاهش هزینه شغل یابی برای نیروی کار و بنگاهها، افزایش انطباق بین بخش عرضه و تقاضا، افزایش کارایی نظام آموزشی، کاهش هزینه مبادله و بسیاری موارد دیگر سودمند باشد.
اهمیت نظام اطلاعات بازار کار
اطلاعات بازار کار ارتباط خاصی با بیکاری و افراد بیکار دارد، این اطلاعات میتواند باعث کاهش دوره بیکاری شود و این کاهش میتواند در کوتاهمدت اتفاق بیفتد.
این اطلاعات با استفاده از بررسیهای انجام شده بر روی افراد بیکار تحت پوشش سازمان توسعه مهارتی و منابع انسانی کانادا بهدستآمده است. مشاوران این سازمان با بررسیهای انجام شده همچنین دریافتند که خدمات مرتبط با اطلاعات بازار کار باعث کاهش دوره زمانی شغل یابی نیز میشود.
همانطور که گفته شد، اطلاعات بازار کار بر عناصر اصلی بازار یعنی بخش عرضه و تقاضا و تعادل میان آنها بسیار تأثیرگذار است و این تأثیر بر بخشهای دیگر نیز قابلمشاهده است بخشهایی نظیر تأمین اجتماعی و غیره. شغل یابی برای بنگاهها و کارکنان و نیروی کار میتواند هزینهبر باشد اما با داشتن اطلاعات سازمانیافته و دقیق از بازار کار میتوان این هزینهها را کاهش داد.
سیاستگذاران نیز از جنبه تعیین سیاستهای وابسته به بازار و بخشهای آن پراهمیت هستند. از طرفی سرمایهگذاری در زمینههای مناسب نیز برای سرمایهگذاران و وضعیت بازار مهم است پس ارائه سیگنالهای درست از نظام اطلاعاتی جامع به این بخشها ضروری است همچنین اطلاعات بازار کار در تسهیل تنظیم بازار کار و تحقق اهداف سیاستگذاری دولتی تأثیرگذار است.
انطباق و تنظیم بازار کار نیز بسیار حیاتی است و اطلاعات ناکامل و نامتقارن که از هر دو سوی عناصر اصلی بازار کار (عرضه و تقاضا) ارائه میشود، انطباق این دو قطب بازار را سخت میکند و منجر به افزایش هزینه مبادله میشود.
مساوات اجتماعی از دیگر جنبههای بهظاهر نامربوط به اطلاعات بازار کار است. درحقیقت، افراد با استفاده از اطلاعات بازار کار میتوانند بهره بیشتری از استعدادهایشان برای یافتن فرصتهای شغلی ببرند و این موضوع صرفنظر از جنسیت، طبقه اجتماعی یا نژاد آنها است، به همین دلیل میتوانیم اینگونه اظهارنظر کنیم که اطلاعات بازار کار در تحقق مساوات اجتماعی نقش مهمی دارد.
اهداف نظام اطلاعات بازار کار
نظام اطلاعات بازار کار اهداف بهخصوصی دارد؛ ایجاد واسطه برای انتشار اطلاعات بهروز بازار کار، پیشبینی روند عرضه و تقاضای آینده بازار کار برای جهتدهی به سرمایهگذاریها، تولید اطلاعات جامع در مورد خدمات آموزشی و منابع مهارتاندوزی برای نیروی کار و کمک به کسبوکارها در استخدام و ارجاع بهترین داوطلبان مشاغل و بسیاری دیگر از اهداف این نظام است.
خدمات نظام اطلاعات بازار کار
در راستای رسیدن به اهداف این نظام اطلاعاتی، خدمات این بخش به سه حوزه تقسیم شدهاند؛ خدمات شغلی، خدمات اقتصادی و خدمات بازار کار.
- خدمات شغلی
خدماتی که برای افراد جویای کار بهمنظور پیداکردن شغل، تعیین مهارتها و تحصیلات لازم، پیداکردن فرصتهای مهارتآموزی، تطابق افراد جویای کار با مشاغل و راهنماییهایی ازاینقبیل به بزرگسالان و جوانان برای پیداکردن مسیر شغلی را خدمات شغلی میگویند.
راهنماییهای شغلی برای کاریابیها و معلمان و مشاوران تحصیلی، انطباق مهارتها و علایق با نیازهای بازار کار، بررسی چشمانداز شغلی بازار کار، ایجاد لیست مشاغل موجود در بخش تقاضا و انتشار مدلهای سنجش صلاحیت نیروی کار ازجمله خدمات این دسته است.
- خدمات اقتصادی
بهطورکلی این بخش از خدمات شامل بررسی و آنالیز دادهها و تحلیل جنبههای اقتصادی بازار کار میشود.
به طور دقیقتر بررسی ویژگیهای اقتصادی هر منطقه و گروه و انتشار آنها، تحلیل و انتشار وضعیت اقتصاد کلان، روند نیروی کار و مهارتهای موردنیاز و تحلیل شوکهای اقتصادی و تأثیرات آن ازجمله خدمات اقتصادی است.
- خدمات بازار کار
مطالعه و بررسی روند و نتایج کلی از بازار کار را خدمات بازار کار مینامند. انتشار آمارهای مرتبط با نیروی کار، گزارش دستمزد در مشاغل و صنایع مختلف، برآورد و گزارش مشاغل خالی، مطالعه آمارهای مربوط به جابهجایی درونشهری معطوف به شغل، انتشار میزان درخواست بیمه بیکاری در دورههای زمانی و مناطق متفاوت، گزارشهای آموزشهای فنی و حرفهای، گزارشهای آموزشوپرورش و آموزش عالی و بسیاری موارد دیگر ازجمله خدمات این بخش محسوب میشوند.
جمعبندی
نظام اطلاعات بازار کار در انطباق عناصر اصلی و تنظیم بازار کار، کاهش میزان بیکاری، ارائه سیگنالهای درست به سیاستگذاران، تحقق اهداف سیاستگذاری دولتی، تحقق مساوات اجتماعی و بسیاری جنبههای دیگر از اهمیت بالایی برخوردار است.
خدمات نظام اطلاعات بازار کار در راستای رسیدن به اهداف خاص آن انجام میشوند و این خدمات در سه بخش خدمات شغلی، اقتصادی و بازار کار تقسیم میشوند. خدمات ارائه شده در بخشهای مذکور از بسیاری جهات به تحلیل و بهبود وضعیت اقتصادی و معیشتی کشور کمک میکند.
منابع
- عزیز خانی، فاطمه و مرادی، رضا و بهنیا، مهران. نظام اطلاعات بازار کار: مفهومشناسی و بررسی وضعیت ایران، مطالعات اقتصادی (گروه اقتصاد کلان و مدلسازی)، (1400).
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.