نشست شورای راهبری پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس
اولین نشست شورای راهبری پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس با حضور رئیس دانشگاه، رئیس و مسئولان پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس و دیگر اعضای این شورا نهم بهمنماه برگزار شد. در این نشست دکتر مسعود ابراهیمی رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس در سخنانی اظهار داشت: بازیگران عرصه فناوری و اکوسیستم، بازیگران متعددی هستند که نقش اصلی پارکها کنار هم قرار دادن این بازیگران در فضای مناسب و تعریف کارکردهای آنها و در نهایت ایجاد کسب و کار موفق و اشتغال پایدار است. بازیگران اصلی محققان، اساتید و دانشجویان هستند و بهعنوان مغز افزار تولیدکننده محصولات پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس هستند و انتظار میرود در فضای مناسب ایدهها را به محصول تبدیل کنند و به فروش رسانند.
بازیگر دیگر سیستم، صنایع هستند که میتوانند با تعریف پروژههای مختلف برای شرکتهایی که در پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس مستقر هستند شرکتها را تقویت کنند و از آن طرف از ایدههای شرکتها استفاده کنند تا خودشان را ارتقا دهند. یکی دیگر از بازیگران اکوسیستم، سرمایهگذاران یا تأمینکنندگان مالی هستند و این تأمینکنندگان مالی در شرکتها و واحدهای فناوری مستقر در پارکها سرمایهگذاری میکنند و به روشهای مختلف مشارکت شرکتها را رشد میدهند و شرکتها از محل درآمدشان، سرمایهگذار اولیه را منتفع میکنند. وی افزود: ما سعی کردیم این 3 بازیگر اصلی را در این جلسه به نمایندگی از تمام بازیگران داشته باشیم تا جریان درستی را شکل بدهیم. یک بازیگر فرادستی هم داریم که زیرساختهای قانونی و آییننامهها و قوانین هستند، ایشان یادآوری کردند که مجموعهای از قوانین و زیرساختها ایجاد شده که امیدواریم با همفکری و مشارکت، اکوسیستم را پیش بریم.
در ادامه دکتر احمدی رئیس دانشگاه تصریح کرد: آنچه ما لازم داریم، برون گرایی و جسارت در حوزه فعالیت کسب و کار و تجاری سازی است که محققان ما که تا حدودی درون گرا و غیر فعال بودند احتیاج به زمان دارند تا به این جریان بپیوندند. درهای پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس برای همه بازیگران عرصه فناوری باز خواهد بود و باید با الگوهای جدید به ویژه الگوهایی که در 5 سال اخیر توفیقات زیادی نصیب اکوسیستمهای فناوری کرده آن را توسعه دهیم. وی تصریح کرد: سرمایههای انسانی و نیز سرمایه فضای کالبدی پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس نیز ارزشمند است. سایت بابایی موقعیت متمایزی در شهر تهران دارد و امیدواریم در دهه آینده آن سایت، مرکزیت خوبی را برای فعالیت فراهم کند. سایت بلوار پژوهش در جاده کرج نیز در حال بهرهبرداری است، محدوده فناوری در منطقه سیندخت که دفتر مرکزی پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس در آن جا قرار دارد نیز محل استقرار شرکتهای دانشبنیان و گروههای فناوری است.
امیدواریم تحت تأثیر شرایط ممتاز و خوبی که دانشگاه و سایر دانشکدههای دانشگاه تهران در این منطقه فراهم نمودهاند، این منطقه به منطقه فناورانه تبدیل شود و برنامههای بزرگی در آن اجرا شود. دکتر احمدی از اعضای شورای راهبری پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس درخواست نمود که با ایدهها و راهنماییهای خود، پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس را یاری کنند تا نقش خود را در اثربخشی در شهر تهران و کشور به خوبی ایفا کند.
در ادامه دکتر سجودی مدیر مرکز رشد پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس به بیان توضیحاتی درباره پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس پرداخت و گفت: دانشگاه تربیت مدرس دارای قابلیتهایی است که آن را از سایر دانشگاهها متمایز میکند از جمله اینکه دانشجویان این دانشگاه فقط در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری تحصیل میکنند و ارزش افزوده کار آنها بالاتر است و هزینهای که در اینجا صرف میشود دارای ارزش افزوده زیادی است. همچنین ما تنها دانشگاهی هستیم که تمام رشتهها را در یک فضا در کنار هم داریم. همچنین مانایی دانشجویان ما برای کشور از سایر دانشگاههای مطرح ایران بیشتر است و این امر امنیت سرمایهگذاری را در این بخش افزایش میدهد.
وی با اشاره به اهداف پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس تصریح کرد: ما در حوزه فناوری و نوآوری اساس را بر ارزشآفرینی گذاشتیم. کارآفرینی و ثروت آفرینی، اخلاق، ادب، احترام و اعتماد که همه اینها بستری برای استارتآپها است و باید در پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس نهادینه شود. چشمانداز ما این است که بتوانیم یک قطب کارافرینی نوآورانه و ارزشآفرین در سطح ملی، همراه با نقشآفرینی در سطح بینالمللی باشیم. وی افزود: مأموریت دیگر حمایت از فرصتهای کارآفرینانه در ایران از طریق ایجاد فضای استقرار برای شرکتهای نوپا در مرکز رشد است. تشویق و ترغیب شرکتهای خصوصی در راستای توسعه محصولات نوآورانه از طریق ارائه خدمات مادی و معنوی و هموارسازی همکاری با مراکز آموزشی و پژوهشی، ایجاد محیطی نوآورانه با جذب و حمایت از کارآفرینان با تمرکز بر توسعه محصولات و خدمات علمی و فناوری و تجاریسازی تحقیقات علمی نیز از دیگر مأموریتهای پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس است. وی تصریح کرد: هدف ما ابتدا تجاریسازی دستاوردهای پژوهشی دانشجویان و اعضای هیأت علمی و ایجاد ارزش افزوده بالا در زمینه اقتصاد دانشبنیان است. استقرار صاحبان ایده و کسب و کارهای متنوع در محیطی پویا و متنوع و خلاق و نوآور با رعایت استانداردهای بینالمللی، دستیابی به سازوکار شفاف و انعطافپذیر و توسعه فناوری در شرکتها و واحدهای فناور مستقر در مراکز رشد و پارک، افزایش قدرت رقابت و رشد شرکتهای دانشبنیان زایشی در تربیت مدرس، برقراری ارتباط و تعامل مؤثر و کارامد دانشگاه و صنعت و جامعه و ارتقای پژوهشهای کاربردی در صنعت و جذب دانش فنی و سرمایهگذاریهای داخلی و خارجی در زمینه توسعه فناوری از دیگر اهداف پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس است. وی افزود: ظرفیتهایی که از نظر فضای فیزیکی داریم شامل سایت بابایی به مساحت 60 هکتار زمین، سایتی در بلوار پژوهش به مساحت 4 و نیم هکتار، ساختمانی در خیابان سیندخت و گردآفرید که 110 شرکت در آن مستقر هستند و سایتی در شهرستان نور که فعالیتهای پارک در خارج از تهران در این سایت صورت میگیرد.
دکتر سجودی گفت: در حال حاضر 109 واحد مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس داریم با 218 پرسنل که 18 واحد توانستند دانشبنیان شوند و 46 درصد این شرکتها در حوزه فنی و مهندسی، 19 درصد در حوزه سلامت و پزشکی و مابقی در سایر رشتهها میباشند. وی افزود: ما یک دوره پیشرشد داریم که دورهای است جهت استقرار صاحبان ایده و افراد مستعد کار (کارآفرین) که در مرکز رشد پارک علم و فناوری مدرس به انجام مطالعات مقدماتی، اجرای ایده محوری، ثبت شرکت و تنظیم طرح تجاری (Business Plan) میپردازند. در این دوره، با حمایت مرکز، طرح کاری و برنامه متقاضی تثبیت و تکمیل شده و متقاضی در قالب یک شرکت یا مؤسسه دارای شخصیت حقوقی مستقل به ثبت میرسد. طول این دوره 6 ماه بوده که پس از ارزیابی عملکرد مؤسسه در صورت صلاحدید رئیس مرکز رشد تا 9 ماه قابل تمدید خواهد بود. یک دوره رشد 3 تا 5 ساله داریم که دورهاي است كه در طي آن يك واحد فناوری خصوصي با تعقيب ايدة محوري مناسب و متكي بر فناوري، به يك موسسه فعال و موفق اقتصادي تبديل ميشود. مؤسسات فناوری نوپا با زمینه فعالیت در حوزه ایده محوری مصوب خود، پس از طی مراحل پذیرش میتوانند جهت سپری نمودن دوره رشد در پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس برای مدت محدودی در مراکز رشد پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس مستقر شوند. دوره پارک نیز 15 تا 30 سال تعریف شده است که در حال حاضر متقاضیان برای شرکتهای پارکی افزایش یافته و چند شرکت کار خود را آغاز کردهاند.
وی خاطر نشان کرد: با مطالعاتی که روی پارکهای نسل جدید دنیا صورت گرفت برنامههایی طراحی کردیم که مختص پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس است و اولین بار ارائه شده است. از جمله طرح استارتآپ فکتوری که فضایی در محوطه دانشگاه در اختیار پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس قرار گیرد و هدف آن این است که تکنولوژی و فناوریهای مختلف را از ایده تا تکنولوژی طی مدت 6 ماه در آنجا به انجام رسانیم و به فناورها و صاحبان ایده کمک کنیم در فضای حرفهای در عرض کمتر از 6 ماه بتوانند ایده را به فن و استارتآپ تبدیل کند و در جامعه منشأ اثر وخدمت شوند. همچنین در سایت بابایی طرح استفاده از کانکس و کانتینر را برای احیای پردیس داریم تا طی 3 ماه آنجا را به پارک فعال و پویا تبدیل کنیم همچنین ساختمانی در ضلع جنوبی دانشگاه به کمک بخش خصوصی در حال برنامهریزی برای ساخت است تا بهوسیله اجاره بلندمدت واگذار شود. وی گفت: ظرفیت استقرار در 3 سال، 150 مؤسسه پارکی، 200 شرکت دوره رشد و 100 هسته فناور پیشرشد در هر دوره 6 ماهه است. وی در ادامه در خصوص ایجاد منطقه نوآوری در محدوده خیابان سیندخت، بازدید از بنگاههای صنعتی و اقتصادی، دورههای آموزشی، حضور در نمایشگاهها و دورههای ترویجی و ساعات مشاورهای به شرکتهای پیشرشد و رشد توضیحاتی ارائه داد. در ادامه اعضای شورای راهبری پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس به بیان نظرات و دیدگاههای خود پرداختند.
دکتر عباس یداللهی معاون اجرایی و پشتیبانی پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس در خصوص ایجاد مراکز رشد تخصصی بهویژه در حوزه پولی، بانکی و اقتصادی تأکید کرد. دکتر امیر امیرخانی، دبير شوراي راهبردي ستاد توسعه علوم و فناوریهاي سلولهای بنیادی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، بر لزوم توجه به بهرهبرداری از منابع مالی خارج از کشور مانند گرنت بادی، هوریزان 2020 و تبیین درست این منابع برای محققان و پژوهشگران تأکید داشت. دکتر محمد حسنزاده مدیر دفتر توسعه و انتقال فناوری پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس در سخنانی برندسازی در حوزه پارک فناوری، ساختار پارک، اخلاق حرفهای، توانمندسازی اعضای هیأت علمی و دانشجویان، بازاریابی و بازارسازی و ارتباط با دانشکدهها را بهعنوان معضلاتی که پارک با آنها مواجه است، برشمرد. در ادامه دکتر امیرعلی حمیدیه عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی و دبیر ستاد توسعه سلولهای بنیادی اظهار داشت: فناوریهای دهه آینده همگراست و باتوجه به اینکه در دانشگاه تربیت مدرس تمامیرشتهها در کنار هم حضور دارند میتوان از این پتانسیل بهرهمند شد و پارک علم و فناوری باید مبتنی بر فناوریهای همگرا باشد.
دکتر جواد حاتمی دانشیار گروه علوم تربیتی دانشگاه گفت: دانشگاه تربیت مدرس دارای شرایط و موقعیت خاصی است و میتواند کارهایی که در سایر دانشگاهها ممکن نیست را انجام دهد و باتوجه به پتانسیلهای موجود در علوم انسانی، میتواند در زمینه تولید فناوری از علوم انسانی نیز گامهای مهمی بردارد. دکتر رسول واعظ رئیس دانشکده کشاورزی دانشگاه بر لزوم تسریع در راهاندازی پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس در منطقه بلوار پژوهش تأکید کرد. دکتر خواجه رئیس دانشکده علوم زیستی دانشگاه اظهار داشت: در حال حاضر دانشگاه ما دانشگاه نسل دوم است و آییننامههای ما نیز در این راستا تعریف شده است در حالیکه آییننامههای ما باید به سوی دانشگاه نسل سوم و انتقال دانش فنی تدوین شود. دکتر فوزیه مروت رئیس پژوهشی و فناوری صنایع خلیج فارس بر لزوم تشکیل کارگروههای تخصصی و نقشآفرینی پارک در راستای نوآوری برای صنایع نفت، گاز و پتروشیمی تأکید کرد.
دکتر رهبریزاده رئیس مرکز تحقیقات زیستفناوری ابراز امیدواری کرد: اعضای هیأت علمی که تاکنون نتوانستهاند به صنعت راه پیدا کنند از طریق پارک علم و فناوری محصولی ایجاد کنند که در جهت رفع نیازهای جامعه و مشکلات مردم باشد. دکتر وطنپور مدیر کل توسعه و فناوری وزارت بهداشت در سخنانی خاطر نشان کرد: وجود دانشکده علوم پزشکی در دانشگاه تربیت مدرس مزیت خوبی است که باید از آن بهویژه در حوزه سلامت و فرصتهایی که در این حوزه وجود دارد، استفاده شود. دکتر یوسفی جمارانی فرماندار فیروزکوه اظهار داشت: صاحبان صنایع، پژوهشگران و دانشگاه و دولت سه ضلع یک مثلث هستند که باید با کمک یکدیگر در پیشروی اهداف مورد نظر قدم بردارند. وی بر لزوم ارتباط پارکهای علم و وفناوری با شهرکهای صنعتی اطراف استان تهران و شکلگیری کسب و کارهای نوآورانه و نوپا تأکید کرد. دکتر یوسفی مدیر توسعه صنایع بهشهر گفت: در حال حاضر شرایط برای ایجاد حلقه اتصال میان دانش و علم در دانشگاه و تبدیل آن به فناوری ایجاد شده است که باید از این فرصت به خوبی استفاده کرد. وی گفت: اعضای شورای راهبری پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس باید نقشه راه پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس را بر اساس دیدگاههای خود تغییر دهند و نقشه راه کاربردی تهیه شود. دکتر قاسمی مدیر سوخت CNG جایگزین تأکید داشت: پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس باید در دو بخش شامل علم مورد نیاز جامعه و علوم خاص فعالیت کند و بتواند در سطح ملی نیازهای جامعه را رفع کند. دکتر محمدی مدیر طرح و برنامه پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس گفت: کارکرد اصلی برنامه راهبردی پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس، همزبانی ما در مسیر حرکت است که باید این مسیر را با همفکری یکدیگر دنبال کنیم.
مهندس حسینزاده مدیر مؤسسات پارکی پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس در سخنانی گفت: هدف ما در بخش مؤسسات پارکی این است که با استقرار شرکتهایی که ماهیت دانشبنیان دارند، پل ارتباطی بخش اقتصاد دانشبنیان با اکوسیستم دانش بهویژه دانشگاه تربیت مدرس ایجاد کنیم. وی تصریح کرد: ظرف یک ماه گذشته 10 شرکت مطرح کشور در پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس مستقر شدند و در ادامه افزود: ثروتزایی از علومانسانی مشکل است و ما طرحی در این زمینه پیاده کردیم و خوشه تخصصی در حوزه توریسم را وارد پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس کردیم که پتانسیل خوبی را دارا است. در ادامه دکتر احمدی رئیس دانشگاه اظهار کرد: دانشگاه تربیت مدرس بهعنوان پشتوانه پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس، طرح راهبردی نوآورانهای را طی دو سال و نیم اخیر اجرا کرد. این طرح 4 هدف اصلی سرآمدی در آموزش، پژوهش و فناوری، برونگرایی و حضور فعال بینالمللی، خوداتکایی اقتصادی و مدیریتی و توسعه رشتههای بین رشتهای و ارتباط شبکهای را دنبال میکند که این اهداف جهتگیری دانشگاه را مشخص میکند و امیدواریم پارک علم و فناوری با حضور اعضای فعال و متفکر شورای راهبری خود بتواند گامهای مفید و موثری را در جهت اهداف دانشگاه بردارد. دکتر سجودی در پایان نشست یادآور شد: اعضای شورای راهبری پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس از رشتهها و صنایع مختلفی هستند و انتظار داریم که بهعنوان سفیر پارک علم و فناوری در کشور باشند و در پیشبرد اهداف پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس همفکری و همیاری کنند. وی افزود: ما معتقدیم ارتباط با صنعت آینده از محل دانشگاه میگذرد و این مسیر، همان ایجاد صنعت توسط دانشگاه است و مسیرش از راه استارتآپها بوده که صنعت جدید باید در دانشگاه ایجاد شود و صنعتهای گذشته فقط باید تیمارداری شود.
97/11/9
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.