بررسی ابعاد حقوقی و تأثیر شیوع کرونا بر تعهدات قراردادی
چکیدهای از گزارش لایو اینستاگرامی با موضوع بررسی ابعاد حقوقی و تأثیر شیوع کرونا بر تعهدات قراردادی با حضور دکتر فرهاد بیات وکیل پایهیک دادگستری و مدرس حقوق کسبوکار در دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران
تأثیر کرونا بر قراردادهای حقوقی به چه صورت است؟
در وهله اول باید به این سؤال پاسخ داد که آیا کرونا «فورس ماژور» محسوب میشود یا خیر؟ در صورت برقراری سه شرط زیر کرونا فورس ماژور محسوب میشود:
- خارج از اداره طرفین باشد.
- ناگهانی باشد.
- اجرای قرارداد یا تعهدات را غیرممکن سازد.
دو مورد اول بهطورقطع در مورد کرونا صدق میکند اما در مورد آیتم سوم دو حالت دارد:
الف: به معناي واقعی اجرای تعهدات غیرممکن باشد، پس سه شرط برقرار است و کرونا فورس ماژور محسوب میشود.
ب: اجرای تعهدات سخت شده باشد، کرونا فورس ماژور محسوب نمیشود.
مبحث اجاره محل (مستأجر و موجر)
موجر زمانی اجارهبها نباید دریافت کند که عدم امکان استفاده، مرتبط با مستأجر نداشته باشد. به عبارتی زمانی که مورد اجاره برای همان موضوعی اجاره داده شود که توسط مقامات صالحه ممنون اعلام شده باشد. (اجاره باشگاههای ورزشی، استخر سالن مجالس)
مبحث کارگر، کارفرما و حقوق
طبق ماده 15 قانون کار با عنوان «مقوله حوادث ناگهانی» در مواردی که فعالیت آن سازمان (کارگاه یا مجموعه) ممنوع اعلامشده باشد قرارداد کار سازمان (کارگاه یا مجموعه) با کارگر معلق میشود و لزومی ندارد کارفرما به کارگران حقوق بپردازد.
طبق ماده 20 قانون کار بعد از برطرف شدن مسئله همه کارگران ظرف مدت 30 روز برای ادامه کار به سازمان (کارگاه یا مجموعه) باید مراجعه کنند در غیر این صورت مستعفی محسوب میشوند. حال اگر کارگر تا 30 روز مراجعه کند اما کارفرما تصمیم به تعدیل کارگران داشته باشد (که حق این کار را ندارد) اگر تعدیل صورت گیرد باید تسویهحساب با احتساب سنوات 45 روز بهصورت کامل انجام شود.
بهصورت کلی طرفین قرارداد باید سعی کنند در این شرایط توافقاتشان را تعدیل کنند. چون متأسفانه در قانون مدنی شرایط بهصورت صفر و یک قیدشده و در خصوص تعدیل شرایط بحثی نشده است.
گردآورنده و تنظیم: الهه اشرفی
99/01/29
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.