آینده کاری بعد از کووید -۱۹

آینده کاری بعد از کووید -۱۹

این مقاله بخشی از مطالعات انجام‌گرفته توسط این مؤسسه تحقیقاتی بزرگ است و هدف از ارائه آن، کمک به رهبران سیاسی و تجاری دنیا بوده است تا آن‌ها با تجزیه‌وتحلیل وضعیت و اطلاعات برای گام‌ها و تحولات بعدی آماده‌تر عمل کنند. در این تحقیقات، گروه محققین یافته‌هایی که به دست آوردند را با اقتصاددانان برجسته دنیا به اشتراک گذاشتند.

بدون شک با شروع همه‌گیری تغییرات بسیار زیادی در زندگی افراد عادی، کارمندان، کارگران و مشاغل مختلف روی داد. تغییراتی که عواقب سهمگینی برای بسیاری از این دسته از افراد داشت.

برخی از این تغییرات احتمالاً تا پس از پایان همه‌گیری با ما خواهد بود. میلیون‌ها نفر از کار خود دست کشیدند و شغل خود را از دست دادند، بسیاری از کارها به خانه منتقل شد، مشاغل بسیاری جزو دسته ضروری محسوب شد و فعالیتشان همچنان ادامه داشت. بسیاری از مشاغل به دلیل داشتن سطح بالایی از ارتباط فیزیکی مختل شدند. در حقیقت مشاغلی که در این دسته قرار می‌گرفتند، بیش‌تر از بقیه آسیب دیدند. در این مقاله به بررسی بخشی از آینده کاری مشاغل و اقتصاد دنیا اشاره خواهیم کرد.

 آینده کاری پس از همه‌گیری

مجاورت فیزیکی از مهم‌ترین عوامل انتقال کرونا به‌حساب می‌آید. همین فاکتور بسیار مهم باعث تغییر در روند شغلی و فعالیتی بسیاری از مشاغل داشته است.

این بررسی‌ها نشان می‌دهد که تأثیرات کرونا بر چهار صحنه کاری با سطح مجاورت بالا تمرکز کرده است: مکان‌های تفریحی و مسافرتی مانند رستوران‌ها و هتل‌ها، خرده‌فروشی‌ها و مشاغلی که ارتباط در لحظه با مشتری داشتند، کار اداری مبتنی بر رایانه و انبارداری و تولید. بسیاری از عرصه‌های کاری در فضای باز مشغول هستند ممکن است با کمتر شدن محدودیت‌ها به فعالیت خود ادامه دهند مانند عرصه تولید و نگه‌داری در فضای باز.

این مشاغل مانند فعالیت‌های درون مزارع، سایت‌های ساختمانی و غیره نیاز به مجاورت و تعاملات کم نیاز دارد. برخی عرصه‌های کاری دیگر مانند فعالیت‌های پزشکی و امثال آن نیز ممکن است با اندکی تغییرات مواجه شوند. درنهایت، مشاغل موجود در صحنه‌های کاری با سطح هم‌جواری بالاتر با احتمال زیادی پس از همه‌گیری شاهد تحولات بیشتری خواهند بود.

آینده کاری بعد از کووید -۱۹

تسریع در برخی روندها

دورکاری از مواردی است که می‌تواند پس از همه‌گیری نیز ادامه یابد و این می‌تواند به‌صورت ترکیبی با وضعیت قبل‌تر باشد؛ یعنی برخی از روزهای هفته به شکل دورکاری انجام شود.

در اقتصادهای پیشرفته ۲۰ تا ۲۵ درصد کارگران می‌توانند از را دور شغل خود را داشته باشند اما این درصد در کشورهای درحال‌توسعه کمتر است و برابر ۱۰ درصد است. به‌طور حتم این روند برای مشاغلی است که فعالیت آن‌ها مبتنی بر رایانه است. با شکل‌گیری این روند ممکن است میزان استفاده از حمل‌ونقل شهری نیز کاهش یابد.

تجارت الکترونیک از مواردی است که با شروع همه‌گیری رشد بیشتری پیدا کرد و به‌احتمال‌زیاد نیز ادامه خواهد داشت.

اتوماسیون و هوش مصنوعی نیز سومین موردی است که شاهد یک رشد در روند خود بوده است. مشاغل بسیاری برای مقابله با اختلالات کووید ۱۹ از هوش مصنوعی بهره بردند. این اتفاق به‌طور حتم در سال‌های آینده بیشتر خواهد شد و استفاده از ربات‌ها در مراکز و کارخانه‌ها افزایش پیدا می‌کند.

تفاوت روندها در کشورهای متفاوت

هفتاد درصد نیروی کار در کشورهای با اقتصاد پیشرفته شامل مواردی است که تحت عنوان چند عرصه کاری در مطالب بالاتر ذکر کردیم. این درصد در چین و هند متفاوت است.

چین، فرانسه، هند، آلمان، ژاپن، اسپانیا، انگلستان و ایالات‌متحده هشت مدل متنوع اقتصادی و بازار کار را نشان می‌دهند و روی‌هم‌رفته نیمی از جمعیت جهان را شامل می‌شوند همچنین ۶۲ درصد تولید ناخالص داخلی جهانی نیز متشکل از این کشورها است.

نتیجه‌گیری

با شروع اپیدمی تمایز بین شغل‌ها پررنگ‌تر شد. بعد فیزیکی مسئله‌ای شد که مشاغل را از هم تمیز داد. مشاغلی که شامل ارتباط فیزیکی با مشتری و تعاملات بین فردی بودند، در سطح جامعه کم‌رنگ‌تر شدند.

درنهایت، مشاغل موجود در صحنه‌های کاری با سطح هم‌جواری بالاتر با احتمال زیادی پس از همه‌گیری شاهد تحولات بیشتری خواهند بود. تغییر مدل‌های کسب‌وکار و بسیاری دیگر ازجمله تحولاتی است که در حال شکل گرفتن هستند. مؤسسه مکینزی با ارائه تحقیقات خود در این حوزه سعی در راهنمایی و کمک به رهبران تجاری، بازرگانی و اقتصادی دارد.

منابع

  • مؤسسه بین‌المللی مکینزی، اقتصاد پس از همه‌‌گیری (آینده کاری بعد از Covid-19) ترجمه روابط عمومی خانه معدن ایران. ۲۰۲۱
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *