فراخوان پرآوری گیاه آنغوزه از طریق کشت بافت
شبکه خدمات نوآوری بومرنگ با حمایت صندوق نوآوری و شکوفایی فراخوان پرآوری گیاه آنغوزه از طریق کشت بافت را برگزار میکند.
آنغوزه با نام علمی Ferula assafoetida گیاهی علفی، از سلسله گیاهان آوندی و از گیاهان تیره چتریان Apicaceae است. این گیاه بومی مدیترانه است و در منطقه خاورمیانه بهصورت خودرو میروید و رویشگاه اصلیاش در ایران استانهای یزد، اصفهان، خراسان، سیستان و بلوچستان، کرمان، فارس، سمنان، بوشهر، لرستان و کهکیلویه و بویراحمد است. این گیاه دارای ساقه قوی، توخالی و تا حدودی گوشتی به قطر 5 تا 8 سانتیمتر میباشد.
آنغوزه گیاهی منوکارپیک است بهطوریکه در طول رویش فقط یکبار به گل میرود (سال پنجم یا ششم رویش) و سپس دوره رویش آن خاتمه مییابد و برای همیشه خشک میشود، ضمناً بهرهبرداري بيرويه از منابع ژنتيكي علاوه بر اينكه ميزان توليد سنتي را پايين آورده، باعث به خطر افتادن وجود اين منابع نیز گرديده است.
بهبیاندیگر برداشت بیرویه موجب خطر انقراض این گیاه گردیده و این امر انجام بررسیهای لازم در زمینه تولید و تکثیر این گیاه به شیوههای نوین را ضروری ساخته است. با توجه به اینکه در حال حاضر در کشورمان ازدیاد آنغوزه فقط بهوسیله بذر صورت میپذیرد و این گیاه دارای دوره خواب طولانی و قوه نامیه پایین است، لذا این عوامل باعث بالا بودن تلفات بذر و تهدیدی برای انقراض این گونهی گیاهی است.
روش سنتی تکثیر گیاه آنغوزه تنها از طریق بذر و بهصورت دیم کار میباشد. این روش بسیار زمانبر است و ممکن است جوانهزنی سالها به طول بیانجامد و درصد گیاهچههای تولیدشده باکیفیت در این روش کم میباشد. امروزه در دنیا کشت بافت گیاهی، یک روش جایگزین برای تکثیر تجاری است و برای ازدیاد گونههای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد.
یکی از روشهای ازدیاد در کشت بافت، پرآوری است که میتواند برای گیاهانی به کار رود که تکثیر آنها بهسختی و صرفاً با بذر صورت میگیرد. در این روش با گزينش گياهان مزرعهاي با فرمها و توليدات مطلوب، میتوان آنها را با ريزازديادي و به فرم رويشي تكثير داد.
همانطور که اشاره شد بذرهای آنغوزه حالت خفتگی و خواب طولانی دارند، بازسازی گسترههای طبیعی این گیاه مستلزم یافتن شیوههایی برای شکست خواب بذر آن است، بنابراین در این طرح تحقیقاتی از روش کشت بافت برای ازدیاد آنغوزه استفاده خواهد شد تا تکثیر گیاه بهینه گردد.
پروپوزالها صرفاً باید در چارچوب موردنظر صندوق نوآوری و شکوفایی، تدوین در سامانه غزال به آدرس ارسال شوند. پروپوزالهایی که در چارچوبی غیرازآن، یا به روشهای دیگر به دست صندوق برسند، وارد فرایند ارزیابی نخواهند شد.
مهلت ارسال: سهشنبه 31 اسفند 99
شماره تماس: ۸۸۳۹۸۵۴۳-021
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.