گزارش دومین بازدید اتوبوس صنعت
دومین اتوبوس صنعت به منظور آشنایی هرچه بیشتر واحدهای فناور با صنایع مختلف، راس ساعت 09:00 صبح روز یکشنبه مورخ 15 اردیبهشتماده 98 به راه افتاد و ساعت 10:30 به مقصد رسید. با توجه به اینکه هولدینگ شرکتهای زر، پذیرای 15-20 نفر بازدیدکننده بودند و همچنین با توجه به محدودیت زمان جهت اطلاعرسانی به واحدهای فناور، تعداد ثبتنامکنندگان 12 نفر بود که 6 نفر از آنها در اتوبوس حضور یافتند.
در کارخانه زرماکارون، بعد از دقایقی انتظار آقای مهندس وهابزاده، کارشناس هولدینگ شرکتهای زر، ضمن خوشآمدگویی به شرکتکنندگان، ما را به سمت سالنهای تولید آرد هدایت کردند. در سالن تولید آرد، یکی از کارشناسان سالن مذکور، تفاوت آرد حاصل از گندم معمولی و آرد حاصل از گندم دروم را به صورتی محسوس برای بازدیدکنندگان توضیح دادند.
تفاوت این دو آرد در بافت و ارزش غذایی آنها است. آرد معمولی بافتی نرم و ارزش غذایی پایینی دارد در صورتی که آرد حاصل از گندم دروم (آرد سمولینا)، بافتی دانهشکری داشته و دارای ارزش غذایی بالایی است. با توجه به فواید ارزشمند آرد سمولینا، کارخانه زرماکارون برای تولید انواع محصولات خود از این آرد استفاده میکنند. تنها محصولی که از آرد سمولینا تهیه نمیشود ماکارونی سوپ (ورمیشل) است که ترکیب آن شامل آرد معمولی، آب و نمک ایجاد است.
در سالن تولید آرد ابتدا گندمها را توسط دستگاه و به صورت مکانیزه تمیز کرده، دانههای زائد آن را جدا کرده و سپس به آرد تبدیل میکنند. لازم به ذکر است که پاکسازی گندمها انواع مختلفی دارد و به صورت خشک انجام میشود. بعد از پاکسازی، گندمها را جهت تغییر حالت فیزیکی آنها “نمزنی” میکنند. این کار باعث میشود گندمها راحتتر آسیاب شوند. در این سالن دستگاههایی وجود دارند که کار پاکسازی و آسیاب گندمها را انجام میدهند. تمامی دستگاههای مذکور توسط سیستمهایی که در یک اتاق کنترل تعبیه شده، بررسی میشوند. آردی که در این سالن تولید میشود توسط لوله انتقال آرد که بین سالن تولید آرد و سالن تولید ماکارونی تعبیه شده، به سالن تولید ماکارونی منتقل میشود.
بعد از بازدید از سالن تولید آرد، مهندس وهابزاده ما را به سالن تولید ماکارونی هدایت کردند. در این مسیر سیلوهای ذخیره گندم در فضای باز کارخانه خودنمایی میکردند. سیلوهایی عظیم که هرکدام از آنها 12000 تن ظرفیت ذخیره گندم دارندو در مجموع 170،000 تن گندم ظرفیت ذخیره گندم در این کارخانه وجود دارد.
محیط سالن تولید ماکارونی دارای حرارات بسیار بالایی است. آردی که توسط لوله انتقال آرد منتقل شده است توسط دستگاه میکسر با آب و نمک مخلوط شده و خمیر بدست آمده با استفاده از قالبهای مختلف به اشکال مختلف ماکارونی درمیآید. بعد از این مرحله رطوبت ماکارونیهای تولید شده گرفته میشود و سپس به خشککن اصلی که دارای 5 طبقه است منتقل میشوند. این محصولات برای 10 الی 12 ساعت در خشککن اصلی باقی میمانند تا به طور کامل خشک شوند. در طی بازدید، بازدیدکنندگان سوالاتی را درباره مکانیزم خشک شدن رطوبت خمیرها ارائه دادند که کارشناس محترم به سوالات آنها پاسخ داد. لازم به ذکر است که عکسبرداری و فیلمبرداری از این سالن ممنوع بود.
نکته قابل توجه از نظر کارشناس محترم، مربوط به مرحله بعد بود که بعد از خشکشدن کامل ماکارونیها با حرارت زیاد، قبل از ورود آنها به محیط سالن، مقداری آب به روی آنها افشانه میشود که با محیط بیرونی، همدما شوند. در غیر این صورت، اختلاف دمای بسیار زیاد ماکارونیها و محیط، باعث شکسته و خردشدن محصولات میشود.
مرحله نهایی بستهبندی ماکارونیها است. کلیه مراحل تولید، تهیه و بستهبندی محصولات از ابتدا تا انتها به صورت مکانیزه بوده و انسان هیچ دخالتی در آن ندارد. تنها مرحلهای که انسان در آن دخیل است، مرحله بستهبندی لازانیا است. بعد از بستهبندی، کارتنهای حاوی محصولات توسط رباتهای تعبیه شده در سالن، جابجا میشوند.
هولدینگ شرکتهای زر در ایران دارای رتبه اول و در جهان از نظر حجم تولید در رتبه دوم قرار گرفته است. این کارخانه دارای سالنهای بیشتری است که همگی آنها در زمینه تولید آرد و ماکارونی فعالیت میکردند. ساعت کاری هولدینگ شرکتهای زر به صورت 24 ساعته بوده و در دو شیفت کاری (7 صبح تا 7 غروب، 7 غروب تا 7 صبح) فعالیت میکنند. به گفته کارشناس محترم، یکی از دلایل فعالیت 24 ساعته کارخانه، هزینه بسیار زیاد خاموش و روشن کردن دستگاهها است.
نهایتا پس از بازدید از تمامی قسمتهای خط تولید و شنیدن توضیحات بسیار مفید آقای مهندس وهابزاده و بعد از ارائه بستههای اهدایی شرکت زرماکارون به بازدیدکنندگان، ساعت 12:30 به سمت پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس بازگشتیم و راس ساعت 02:00 به مقصد رسیدیم.
گزارشگر: ستاره پاریان
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.